8 noiembrie în istorie

8 noiembrie în istorie

1592 – Alexandru al III-lea cel Rau devine Domn al Tarii Romanesti

1789 – In SUA, Burbon Whiskey este distilat pentru prima data din porumb de catre Elijah Craig

1793 – A fost inaugurat Muzeul Luvru; în colectiile muzeului se afla doua dintre celebrele opere ale artei universale: „Mona Lisa” si „Venus din Milo”.

1874 – In Romania, la Bucuresti, a fost dezvelita statuia ecvestra a Domnitorului Mihai Viteazul din Bucuresti (Piata Universitatii)

1885 – In Romania, la Bucuresti, este fondat Partidul Liberal-Democrat sub conducerea lui Dimitrie C. Bratianu

1889 – In SUA, statul Montana a devenit cel de al 41-lea stat american

1895 – Wilhelm Roentgen (Germania) descopera razele X

1923 – In Germania, la Munchen, are loc Puciul de la Berarie, incercarea de lovitura de stat, organizata de catre Adolf Hitler si Partidul National Socialist Munictoresc German (Nazist)

1932 – In SUA, candidatul democrat F. D. Roosevelt castiga primul mandat de Presedinte al SUA

1935 – S-a nascut Alain Delon, actor francez

1960 – In SUA, candidatul democrat J.F. Kennedy castiga alegerile prezidentiale in SUA, invingandu-l pe Richard Nixon

1977 – In Grecia, la Vergina, este descoperit mormantul lui Filip al-II-lea al Macedoniei de catre arheologul si profesorul univeristar grec Manolis Andronikos

 

Sărbători religioase

† Pomenirea Soborului mai-marilor Arhistrategi (arhangheli) Mihail si Gavriil (si Rafail), si al tuturor cerestilor puteri celor fara de trup

Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil este praznuit pe 8 noiembrie. Sfintii Mihail si Gavriil sunt cei care duc la indeplinire porunca milei si a dreptatii lui Dumnezeu.

Sfantul Arhanghel Mihail este reprezentat in iconografie in haine de ostas, avand in mana o sabie de foc. Este randuit de Dumnezeu ca dreptatea Sa sa biruiasca in istoria mantuirii. El este cel care, in momentul caderii unor ingeri a strigat: “Sa stam bine, sa stam cu frica, sa luam aminte!”, restabilind ordinea. Potrivit Traditiei, la judecata de la sfarsitul chipului acesti lumi, mortii vor invia la glasul trambitei sale.

Sfantul Arhanghel Gavriil este purtatorul vestii milei dumnezeiesti fata de oameni. El a vestit ca Fiul lui Dumnezeu Se va intrupa din Fecioara Maria pentru mantuirea neamului omenesc.

In icoane apare in vesminte sacerdotale, purtand in mana ori un crin, semnul vestii celei bune, ori o sfera cu insemnele lui Hristos, aratand ca el este mesagerul mantuirii umanitatii.

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, pe care Biserica Ortodoxa ii praznuieste pe 8 noiembrie, sunt patronii spirituali ai Jandarmeriei Romane. Motivul pentru care Jandarmeria Romana i-a ales pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sa ii ocroteasca este faptul ca cei doi conducatori ai ostilor ceresti sunt simboluri ale luptei impotriva raului.

Please follow and like us:
fb-share-icon

You may also like...

%d bloggers like this: