29 iunie în istorie

120 – Doua diplome militare descoperite la Porolissum (azi, satul Moigrad din judetul Salaj) vorbesc de Dacia Superior

Îți mulțumim că ai citit articolul nostru. Te rugăm să ne dai un LIKE și pe pagina de facebook.

1400 – Inceputul domniei lui Alexandru cel Bun in Moldova (pana 1 ianuarie 1432); Alexandru cel Bun a consolidat statul pe plan extern si intern, a aplanat conflictul cu Patriarhia din Constantinopol, care a recunoscut Mitropolia de la Suceava (1401), a infiintat episcopiile din Roman si Radauti si a cladit manastirile Moldovita si Bistrita.

1481 – In Tara Romaneasca, are loc Batalia de langa Ramnicul Sarat, dintre oastea lui Stefan cel Mare si oastea Tarii Romanesti.

1521 – Scrisoarea lui Neacsu din Campulung catre Johannes Benkner, judele Brasovului; scrisoarea , datata 29 iunie 1521, reprezinta primul text redactat in limba romana, cu caractere slavone care s-a pastrat.

1602 – Conventia de la Cluj; Sigismund Bathory cedeaza Transilvania imparatului Rudolf al II-lea, de la care primeste ducatele Opole si Ratibor si un venit anual de 50.000 de florini.

1848 – Are loc Macelul de la Mihalt, Alba

1866 – Parlamentul Romaniei adopta prima constitutie a tarii, una dintre cele mai avansate a acelor timpuri.

1882 – In Romania, la Bucuresti, din initiativa Societatii Caritas, in prezenta reprezentantilor autoritatilor de resort, se pune piatra de temelie a unui nou spital

1888 – In Marea Britanie, profesorul Frederick Treves realizeaza prima apendictomie

1913 – Incepe cel de al doilea Razboi Balcanic

1926 – In Italia, Fascistii din Roma adauga o ora la ziua de munca ca masura de eficienta economica

1944 – In timpul Primului Razboi Mondial, la Iasi, se deschide focul asupra armatei romane si germane, ceea ce duce la executii sumare si arestari ale evreilor

1949 – In Romania, in satul Girisu Negru din Bihor, izbucneste o revolta taraneasca impotriva cotelor impuse de guvernul comunist. Revolta e inabusita in sange

1984 – In Romania, Marea Adunare Nationala, adopta hotararea privind Programul de alimentatie stiintifica a populatiei (cartelarea alimentelor)

1986 – Argentina castiga Cupa Mondiala FIFA 1986 invingind Germania de Vest cu scorul de 3-2

1995 – Navele spatiale Atlantis (SUA) si Mir (Rusia) s-au unit, formand astfel cel mai mare satelit artificial care a orbitat vreodata in jurul Pamantului.

Loading

Articole similare