27 octombrie în istorie

834 – Prima consemnare a sarbatoririi All Hallows Eve (Halloween) ce onoreaza sfintii

Îți mulțumim că ai citit articolul nostru. Te rugăm să ne dai un LIKE și pe pagina de facebook.

1275 – Prima mentiune in documente a orasului Amsterdam, capitala Olandei

1873 – Fermierul Joseph F. Glidden solicita patentarea sarmei ghimpate. Glidden primeste de-a lungul vietii 5 patente pentru sarma ghimpata si este considerat, in general, inventatorul ei

1878 – In SUA, la New York, are loc jaful bancii de economii The Manhattan Savings Bank

1901 – In Franta, la Paris, are loc primul jaf in care este folosit un automobil

1904 – In SUA, la New York, este inaugurata prima linie de metrou

1913 – S-a nascut Otto Wichterle, inventatorul lentilelor de contact (d. 1998)

1938 – In Romania, la Targu Jiu, este inaugurata Coloana fara sfarsit, celebra sculptura a lui Constantin Brancusi

1988 – Presedintele SUA Ronald Reagan, decide daramarea Ambasadei SUA din Moscova, datorita existentei in peretii caldirii a sistemelor de ascultare

2004 – In Romania, are loc un cutremur in regiunea Vrancea, de 6 grade pe scara Richter si o intensitate in zona epicentrala de 7 grade pe scara Mercalli.

 

Sărbători religioase

† Sfântul Dimitrie Basarabov

Sfantul Cuvios Dimitrie Basarabov este sarbatorit pe 27 octombrie. S-a nascut in satul Basarabi, la sud de Dunare (in Bulgaria). A trait in secolul al XIII-lea, in timpul “imperiului” vlaho-bulgar de la Tarnovo, intemeiat de fratii Petru si Asan. Iubind viata ascetica, se va retrage intr-o pestera. Nu stim cat timp s-a nevoit in aceasta pestera si nici cand a trecut la cele vesnice. Traditia spune ca inainte de a muri, s-a asezat singur intre doua lespezi de piatra, ca intr-un sicriu, fiind acoperit in timp de apele raului. Moastele sale au ramas multa vreme sub ape, pana cand o copila care patimea de duh necurat a avut o revelatie: i s-a aratat Sfantul Dimitrie Basarabov, care i-ar fi spus: “Daca parintii tai ma vor scoate din apa, eu te voi tamadui”. Parintii vor merge la locul indicat in vis, langa raul Lom, si vor gasi trupul neputrezit al sfantului intre doua pietre.

Moastele Cuviosului Dimitrie vor fi duse si asezate in biserica din Basarabi. In traditia bisericeasca, un domnitor al Tarii Romanesti, al carui nume nu este mentionat, a platit o suma mare de bani pentru aducerea moastelor Cuviosului Dimitrie in Bucuresti. Delegatia nu a reusit sa intre in acest oras, deoarece caii nu au vrut sa mai mearga. In aceasta situatie, membrii delegatiei au hotarat sa traga la sorti, pentru a stabili drumul pe care vor merge cu moastele Sfantului Dimitrie. La sorti a cazut drumul spre Basarabi, si astfel, moastele au fost reasezate in biserica din Basarabi. Au stat in aceasta biserica pana in timpul razboiului ruso-turc (1768-1774), cand generalul rus Petru Salticov, trecand prin satul Basarabov, a luat moastele cu intentia de a le trimite in Rusia. Insa, la rugamintea lui Hagi Dimitrie, negustor de origine macedoromana, precum si a mitropolitului Grigorie II al tarii Romanesti, le-a daruit poporului roman. Moastele au fot asezate cu cinste, in iunie 1774, in actuala catedrala patriarhala din Bucuresti.

Mentionam ca racla cu moastele Cuviosului Dimitrie a fost scoasa in procesiune pe strazile Bucurestiului de mai multe ori. Astfel, in 1815, din porunca domnitorului Caragea, pentru a se pune capat epidemiei de ciuma, in 1831, la cererea generalului Paul Kiseleff, in speranta opririi epidemiei de holera si in 1827, in timpul lui Grigore Ghica, pentru ploaie. Generalizarea cultului Cuviosului Dimitrie a fost hotarata in sedintele Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, dintre anii 1950-1955.

 

Ziua națională

Republica Turkmenistan

Loading

Articole similare