26 octombrie în istorie

1497 – Lupta de la Codrii Cosminului, armatele moldovene conduse de Ștefan cel Mare atacă și înfrâng armata poloneză a lui Ioan Albert al Poloniei.

Îți mulțumim că ai citit articolul nostru. Te rugăm să ne dai un LIKE și pe pagina de facebook.

1802 – La ora 10:55 un cutremur cu o magnitudine de 7,9 grade pe scara Richter are loc in Romania (se prabuseste Turnul Coltea din Capitala, Biserica Sfantul Nicolae din Pitesti)

1858 – Hamilton Smith patenteaza masina de spalat rotativa

1860 – In Moldova este inaugurata la Universitatea din Iasi, in prezenta Domnului Alexandru Ioan Cuza

1901 – S-a nascut Constantin C. Giurescu, istoric roman, membru al Academiei Romane (d. 1977)

1905 – A fost semnat Tratatul privind separarea Norvegiei de Suedia. Oscar al II-lea, rege al Suediei (1872-1907) și al Norvegiei (1872-1905), a renunțat la coroana Norvegiei.

1909 – Pilotul francez, Marie Marvingt, va fi prima femeie care va zbura cu balonul. Va zbura peste Marea Nordului, din Franța în Anglia.

1949 – S-a nascut Corina Chiriac, interpreta romana de muzica usoara

1951 – Boxerul Rocky Marciano il invinge pe Joe Louis la Madison Square Garden

1954 – S-a nascut Victor Ciorbea, politician roman

1972 – S–a născut Andi Moisescu, realizator de emisiuni tv

1977 – În plenara C.C. al PCR s–a hotărât adoptarea unui proiect de lege prin care li se interzicea cetăţenilor folosirea apelativelor „domnule”, „doamnă”, „domnişoară” în relaţiile de muncă şi li se impunea folosirea exclusivă a cuvintelor „tovarăş”, „tovarăşă” sau „cetăţean”, „cetăţeancă”

1980 – S-a nascut Cristian Chivu, fotbalist roman

1987 – A fost deschis navigației Canalul Poarta Albă-Midia Năvodari (ramura nordică a Canalului Dunăre-Marea Neagră).

1991 – Sicriul cu osemintele eroului necunoscut a fost din nou reinstalat în Parcul Libertății (Carol), de unde a fost mutat în anul 1957 și dus la Mărășești.

1994 – Premierul israelian, Yitzhak Rabin, și cel iordanian, Abdel Salam al-Mujali, au semnat un tratat de pace în prezența președintelui american, Bill Clinton.

1999 – Camera Lorzilor a acceptat proiectul de lege care pecetluia dispariţia lorzilor ereditari din Parlamentul de la Westminster, unde se aflau de 8 secole

2007 – A murit Nicolae Dobrin, unul dintre cei mai mari fotbalişti români, maestru emerit al sportului. A cucerit de trei ori, în 1966,1967 şi 1971, titlul de cel mai bun fotbalist al ţării (n.26.08.1947)

 

Sărbători religioase

† Sf. Mc. Dimitrie, izvoratorul de mir si facatorul de minuni

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie este cinstit pe data de 26 octombrie. A trait in timpul imparatilor Diocletian (284-305) si Maximian (286-305). Din viata sa, inscrisa in Sinaxare, aflam ca a fost fiul prefectului din Tesalonic. Dupa moartea tatalui sau a fost  numit guvernator al Tesalonicului. Tinand seama de faptul ca Dimitrie nu a ascuns ca este crestin, a fost intemnitat. In vremea aceea, crestinii erau trimisi sa lupte cu gladiatorii. In aceste lupte, crestinii erau victime sigure. Potrivit traditiei, Nestor – un tanar crestin, cere binecuvantarea de la Sfantul Dimitrie sa-l omoare pe Lie, gladiatorul favorit al imparatului, pentru a pune capat luptelor sangeroase. Dimitrie il va insemna cu semnul sfintei cruci pe frunte si ii va spune: “Du-te si pe Lie il vei birui, iar pe Hristos Il vei marturisi”. Prin rugaciunele Sfantului Dimitrie, Nestor reuseste sa-l strapunga cu lancea pe Lie. La finalul acestei lupte, imparatul Maximian porunceste ca lui Nestor sa i se taie capul, iar Dimitrie sa fie strapuns cu sulitele. Din trupul lui Dimitrie, nu a curs sange, ci mir tamaduitor de boli.

Sfantul Dimitrie a fost martirizat la Sirmium (Sremska Mitrovita, in Serbia), iar moastele sale au fost aduse in Tesalonic, pe 26 octombrie 413. Biserica actuala in care se afla moastele Sfantului Mucenic Dimitrie a fost construita la putin timp de la incendiul bisericii ridicate de guvernatorul Leontie, din anii 626-634. A fost transformata in moschee in anul 1493 si redata cultului crestin in 1912.

Cand vine vorba de Sfantul Dimitrie, grecii afirma ca trebuie sa vorbim de doi sfinti distincti: Sfantul Dimitrie de la Tesalonic, fiul guvernatorului, cinstit pe 26 octombrie si Sfantul Dimitrie de la Sirmium, diacon care si-a dat viata pentru Hristos si este pomenit pe 9 aprilie. Nu stim daca aceasta ipoteza a grecilor este adevarata. Nu avem un raspuns final din partea cercetatorilor pentru aceasta problema.

Sursa: crestinortodox.ro

 

Ziua națională

Republica Austria

Loading

Articole similare