25 octombrie în istorie

1858 – Este dată în folosință calea ferată Szolnok–Arad. Aradul devine al doilea oraș de pe teritoriul actual al României, după Timișoara, conectat la rețeaua feroviară.

Îți mulțumim că ai citit articolul nostru. Te rugăm să ne dai un LIKE și pe pagina de facebook.

1881 – S-a nascut Pablo Picasso, pictor spaniol

1917 – La Petrograd, bolșevicii au declanșat o insurecție și au lansat un asalt asupra palatului de iarnă, declanșând Revoluția din Octombrie.

1921 – Se naște Majestatea Sa Regele Mihai I, Rege al României

1944 – În Al Doilea Război Mondial, armata română intră în orașul Carei (Bătălia de la Carei), preluând controlul asupra întregului teritoriu pierdut în urma Dictatului de la Viena din 1940.

1955 – Este vandut primul cuptor cu microunde de catre Tappan

1956 – In Germania, Judecatoria Berchtesgaden il declara mort pe Adolf Hitler

1960 – Primul ceas electronic de mana este scos la vanzare in New York

1965 – A fost înființat, la Mangalia, primul Muzeu al Marinei.

1999 – A avut loc primul transplant de cord, efectuat la Spitalul de Urgență Floreasca de o echipă de medici condusă de conf. dr. Șerban Brădișteanu.

2001 – In SUA, compania americana Microsoft lanseaza sistemul de operare Windows XP

2001 – A murit inventatorul cartonaşelor galbene şi roşii în fotbal, arbitrul britanic Ken Aston. Această idee i-a venit aşteptînd cu maşina la semafor, în anul 1966. La acea vreme, arbitrii nu le spuneau jucătorilor că sînt avertizaţi, trecînd doar numerele lor în carneţel, ceea ce dădea naştere unor controverse în teren şi tribune. Cartonaşele au fost folosite în premieră la Mondialul din 1970, cînd Ken Aston era preşedintele Comisiei de Arbitri a FIFA. Acelaşi Aston a mai introdus echipamentul negru pentru arbitri şi al patrulea oficial în teren şi a colorat steguleţele asistenţilor în roşu şi galben, pentru a fi vizibile (n.09.01.1915)

2012 – In Romania, la Bucuresti, este dezvelit bustul Majestatii Sale Regele Mihai I al Romaniei iar o piata din Bucuresti primeste denumirea de Mihai I

2022 – Pe fondul unei crize guvernamentale, Rishi Sunak devine prim-ministru al Regatului Unit, în urma demisiei lui Liz Truss după un mandat de 50 de zile

 

Ziua națională

Ziua nationala – Republica Kazahstan

 

Sărbători religioase

Sf. Mc. Marchian si Martirie

 

Ziua Armatei Romane

Loading

Articole similare