16 iunie în istorie

1373 – Este semnat Tratatul de alianță dintre Anglia și Portugalia, cel mai vechi tratat de alianță din istorie, care există și în prezent

Îți mulțumim că ai citit articolul nostru. Te rugăm să ne dai un LIKE și pe pagina de facebook.

1462 – Vlad Tepes a condus un atac surpriza, de noapte, asupra taberei otomane (nu se cunoaste numele localitatii unde s-a petrecut lupta), provocand mari pierderi inamicului si o mare debandada; trupele lui Vlad Tepes s-au retras apoi la nord de Targoviste.

1487 – În Anglia, ia sfârșit războiului celor Două Roze, dintre casele regale pretendente la tronul Angliei

1587 – După unele surse, in Polonia, la Liov, Nicoara Potcoava, fostul domn al Moldovei, este decapitat

1599 – Mihai Viteazul incheie, la Targoviste, un tratat cu trimisii lui Andrei Bathory, acceptand sa fie inclus in pacea cu otomanii, pentru a castiga timpul necesar in vederea finalizarii pregatirilor pentru a neutraliza ostilitatile Portii.

1801 – S-a nascut Julius Plücker, matematician si fizician german

1835 – In Moldova, la Iasi, este inaugurata Academia Mihaileana

1864 – Prin protocolul de la Constantinopol, puterile garante recunosc dreptul statului roman de a-si modifica legiuirile interne fara o prealabila aprobare din partea lor.

1903 – In SUA, este fondata Ford Motors Company, de catre Henry Ford

1903 – In SUA, este fondata compania Pepsi Cola

1913 – A fost declansat cel de-al doilea razboi balcanic, intre fostii aliati (Bulgaria impotriva Greciei, Serbiei si Muntenegrului), carora li se va alatura Romania si Turcia (16/29).

1913 – In Africa de Sud, Parlamentul din Afica de Sud, interzice persoanelor de culoare detinerea si dobandirea de pamant

1940 – Al doilea razboi mondial: Franta cere armistitiu, incheiat la 22 iunie cu Germania si, la 24 iunie, cu Italia.

1940 – In timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, ca urmare a infragerii efective a Frantei, de catre Germania, Maresalul Philippe Petain, devine Prim Ministru al Guvernului de la Vichy

1958 – In noaptea de 16/17 iunie au fost condamnati la moarte si executati organizatorii revolutiei anticomuniste, din 1956, din Ungaria (Imre Nagy, Pal Maleter, Miclos Gimes); au fost reabilitati juridic in iunie 1989, iar la 16 iunie 1989 au avut loc funeraliile nationale ale lui Imre Nagy.

1964 – Au fost gratiati detinutii politici din Romania.

1990 – In cadrul unei sedinte de guvern au fost analizate Manifestatiile din Piata Universitatii. Presedintele si Guvernul cer interventia armata si sprijinul populatiei.

1991 – A fost inaugurat al doilea Pod de Flori.

1993 – Inaugurarea primului post privat de televiziune din Romania – S.O.T.I.

1995 – Un maslin adus din Israel si oferit Papei Ioan Paul al II-lea a fost plantat in gradina Vaticanului pentru a marca prima aniversare a stabilirii relatiilor diplomatice intre Sfantul Scaun si statul evreu.

1996 – In Romania, are loc cel de al doilea tur de scrutin al alegerilor locale

2004 – O echipa de cercetatori de la Universitatea Innsbruck (Austria) a publicat, in revista de stiinta “Nature”, un articol in care anunta realizarea primei “teleportari”; experimentul nu presupunea deplasarea dintr-un spatiu in altul, ci transferarea proprietatilor fizice ale unui foton unui alt foton, instantaneu, fara a exista nici o cale de comunicare intre cele doua particule de lumina.

2005 – Companiile Electro-Motive Diesel (EMD) si CFR Calatori lanseaza pe piata prima serie de locomotive Diesel electrice clasa 621 modernizate.

2005 – Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu-Tariceanu participa la reuniunea Consiliului European de vara. Seful statului roman are o intrevedere cu regele Belgiei, Albert al II-lea. Este prima data cand Romania si Bulgaria participa, in calitate de observator, la lucrarile Consiliului European (Bruxelles, 16-17).

Loading

Articole similare