1167 – A fost intemeiat orasul Copenhaga, devenit capitala a regatului danez in 1443.

Îți mulțumim că ai citit articolul nostru. Te rugăm să ne dai un LIKE și pe pagina de facebook.

1389 – Batalia de la Kossovopolje (Campia Mierlei). Infrangerea de catre armata turca a armatei sarbe, condusa de cneazul Lazar, aliat cu bosniecii si cu macedonenii. Vestul si sud-vestul Serbiei au fost supuse Imperiului otoman (15/28).

1836 – Arkansas-ul devine cel de al 25-lea stat SUA

1839 – In SUA, inventatorul Charles Goodyear, descopera sistemul de vulcanizarea cauciucului, procedeu prin care acesta devine insensibil la variatiile de temperatura

1848 – A fost sfintit drapelul national tricolor, adoptat prin decret la 14 iunie de catre Guvernul revolutionar de la Bucuresti; drapelul avea culorile albastru, galben, rosu si avea inscrisa deviza “Dreptate, Fratie”.

1848 – A doua Adunare populara de la Lugoj a romanilor din Banat, a hotarat: infiintarea unei armate populare romane in frunte cu Eftimie Murgu, introducerea limbii romane, recunoasterea nationalitatii romane etc.

1848 – Marea Adunare de pe Campia Filaretului, numita apoi Campia Libertatii, in timpul careia s-a depus juramantul pe Constitutie si s-a aprobat constituirea Guvernului provizoriu.

1851 – In SUA, in Baltimore, este fondata prima fabrica de inghetata din SUA

1870 – In Romania, la Iasi, la Facultatea de Drept, are loc, primul examen de licenta

1875 – In Romania, la Bucuresti, s-a infiintat Societatea de Geografie

1889 – A decedat Mihai Eminescu, poet, prozator si jurnalist roman

1954 – In Elvetia, la Basel, este fondata Union of European Football Associations UEFA

1977 – A fost inaugurat, la Paris, atelierul lui Brancusi, reconstituit pe esplanada Beaubourg, intr-o cladire separata de cladirea Muzeului de Arta Moderna. Spatiul cuprinde 148 de sculpturi si incearca sa redea atmosfera atelierului sculptorului din Impasse Ronsin.

1985 – A avut loc, la Ploiesti, ultimul spectacol al Cenaclului Flacara, interzis de catre autoritatile comuniste; infiintat la 17 septembrie 1973 si condus vreme de 12 ani de poetul Adrian Paunescu, cenaclul a reprezentat un moment special in anii intunecati ai comunismului; Vasile Seicaru, Alexandru Andries, George Nicolescu, Mircea Rusu sunt doat cativa dintre artistii romani care si-au inceput cariera pe scena Cenaclului Flacara.

1992 – Au fost stabilite relatii diplomatice intre Romania si Republica Kargazstan.

1994 – In SUA, are loc premiera filmului de desene animate The Lion King

2002 – Lansarea postului de televiziune MTV Romania; invitat de onoare la spectacolul inaugural a fost cunoscutul interpret de muzica latino Enrique Iglesis.

2005 – In Marea Britanie, la Londra, casa de licitarii Bloomsbury, scoate la licitatie prima editie a lucrarii Mein Kampf, semnat de Adolf Hitler

2005 – In Europa, Microsoft incepe comercializarea pentru producatorii de computere a sistemului de operare Windows fara Media Player, conform exigentelor Comisiei Europene

2011 – Are loc o eclipsa totala de luna

Articole similare