Trei români au furat 7 tablouri din Muzeul Kunsthal din Rotterdam

Trei români au furat din Olanda şapte picturi semnate de nume importante ca Picasso, Matisse, Monet si Gauguin, pânze care valorau, la acel moment, peste 300 de miloane de euro.

În noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, trei români au intrat prin efracţie în Muzeul Kunsthal din Rotterdam și au realizat cel mai mare jaf comis vreodată de infractori români. Au furat şapte picturi în ulei şi acuarele semnate de Picasso, Matisse, Monet și Gauguin.

Îți mulțumim că ai citit articolul nostru. Te rugăm să ne dai un LIKE și pe pagina de facebook.

Este vorba de “Cap de arlechin” de Pablo Picasso, tabloul care la ultima licitaie din 2007, a fost adjudecat cu 15 milioane de dolari, ”Fata citind în alb şi galben”, de Hanri Matisse, a cărei valoare de piaţă ar putea urca până la 28 de milioane de dolari, ”Podul Waterlloo, Londra” de Claude Monet, fără o evaluare cunoscută, însă experţii îl încadrează undeva spre 35 de milioane de dolari.

Au mai fost furate picturile ”Podul Charing Cross, Londra” de Claude Monet (4 milioane de dolari), ”Femeie în faţa unei ferestre deschise” de Paul Gaugain (39 de milioane de dolari) şi ”Femeie cu Ochii închişi ”de Lucian Freud (7 milioane 280 de mii de dolari).

Celebrele picturi au fost furate în data de 16 octombrie, în mai puţin de două minute din Rotterdam, dintr-un muzeu fără pază umană, doar cu senzori de alarmă.

Lucrările aparţineau unei înstărite familii olandeze care au fost de acord să le expună pentru prima oară în public. Motivul era că muzeul Kunsthal aniversa 20 de ani de funcţionare.

Autorii furtului, Mihai-Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru, voiau să dea foc la tablouri din cauza situaţiei generate, au spus procurorii care anchetează cazul, precizând că există o interceptare în acest sens.

Procurorii au arătat că unul dintre suspecţi a afirmat într-o dicuţie interceptată: “Mai bine nu le mai luam. Ar trebui să le ardem”.

Loading