Finala Cupei Davis din 1972 se disputa la București

Finala Cupei Davis din 1972 a avut loc la Club Sportiv Progresul, din București, în perioada 13-15 octombrie.

În 1972, România era o țară comunistă, darcâțiva ani înaintea meciului, președintele României, Nicolae Ceaușescu, făcuse o alianță prudentă cu Statele Unite. Dictatorul a văzut, în sport, o modalitate sigură de a promova naționalismul.

Îți mulțumim că ai citit articolul nostru. Te rugăm să ne dai un LIKE și pe pagina de facebook.

Finala Cupei Davis din 1972 a avut loc în mijlocul unui fundal politic foarte ciudat. Cu doar câteva săptămâni mai devreme, un grup de terorişti palestinieni atacase echipa israeliană la Jocurile Olimpice de la München, ucigând 11 sportivi în camera lor de hotel. Finala Cupei Davis a fost următorul mare eveniment sportiv internațional și, printre potențialii jucători americani, doi erau evrei (Harold Solomon și Brian Gottfried).

Echipa americană a fost întâmpinată de o grămadă de militari complet înarmați când au aterizat la București pentru a concura în finală, iar toți participanții, chiar și jucătorii români, erau închiși în hotelul lor când nu jucau.

Tragerea la sorți

Efectuată la Casa Centrală a Armatei, de o tânără, necunoscută atunci, Virginia Ruzici, campioana de mai apoi de la Roland Garros, tragerea la sorţi i-a adus faţă-n-faţă, în primul meci, pe cei doi mari rivali, Năstase şi Smith. Ilie i-ar fi aruncat atunci o privire cu subînţeles lui Stan Smith şi ar fi îndreptat arătătorul către el, ceva de genul: „Lasă că vezi tu.” În cea de-a doua partidă, normal, Ion Ţiriac, urma să joace cu Tom Gorman.

Meciurile

Cu mult înaintea meciului dintre Ilie Năstase şi Stan Smith arena Progresul dădea pe afară de oameni. Miile de suporteri români înghesuiţi în tribune au făcut tot posibilul pentru a-i intimida pe americani şi s-au manifestat ca la meciurile de fotbal. Însă Smith n-a avut milă de Nasty şi l-a bătut cu trei seturi la zero, un meci în care doar primul set a stat în cumpnp. Toma Ovici, fost membru în stafful naţionalei României de Cupa Davis, spune că lumea era furioasă după acest meci şi că unii dintre spectatori căutau maşina lui Năstase să-i dea foc.

Spiritele s-au mai liniştit după cel de-al doilea meci, în care Ţiriac l-a întâlnit pe Tom Gorman. A fost un joc dramatic, întins pe cinci seturi, în care Ţiriac a recurs la toate strategiile posibile. A întârziat cât a putut servicile oponentului său, ţintuindu-şi privirea în pământ, şi chiar a adus un scaun la fileu pentru a-l enerva şi a-l scoate din ritm pe Gorman. În plus, arbitri români de linie i-au furat cât de mult au putut pe americani, al căror singur aliat a fost arbitrul de centru, argentinianul Enrique Morea. Peste ani, acesta avea să declare că în viaţa lui nu a văzut atâta „trişare” din partea arbitrilor de linie, care decideau după cum le dicta Ţiriac “Mustăciosul” a revenit de la 0-2 la seturi, a câştigat meciul în aplauzele furibunde ale spectatorilor şi a egalat situaţia între SUA şi România.

Tertipurile sale puteau chiar să ne aducă Salatiera de Argint pentru că, furioşi la culme, americanii au vrut să abandoneze finala după meciul câştigat de Ţiriac. În vestiarul de la Progresul, jucătorul de dublu Erik van Dillen i-a îndemnat pe copechipierii săi să plece acasă de îndată. “Nu putem să facem asta. E ca şi cum i-am lăsa pe români să câştige de două ori”, ar fi intervenit Harold Solomon, jucătorul evreu lăsat în afara lotului.

Şi, întocmai ca în în fimele americane cu happy-end, tenismenii din SUA şi-au dus misiunea până la capăt. Mai întâi, echipa de dublu format din Smith şi Van Dillen i-a bătut pe Ţiriac şi pe Năstase în trei seturi scurte, în ceea ce a fost cea mai bună partidă din cariera lui Van Dillen.
Pentru ca Stan Smith să aducă punctul decisiv în meciul cu Ion Ţiriac, un nou meci de cinci seturi în care românul a recurs la toate strategiile posibile. Epuizat peste măsură, Ţiriac a tras de timp cât a putut şi a avut din nou arbitri de linie de partea sa. Smith îşi aminteşte în acelaşi articol din New York Times: “Ţiriac a servit la un moment dat în afară, iar eu am returnat în teren. Arbitri au decis că serviciul a fost bun şi au dat out la mingea mea. Am fost furat de două ori în acelaşi punct”. Însă Ţiriac n-a mai avut energie şi pentru setul al cincilea pe care Smith l-a câştigat cu 6-0, cu lovituri câştigătoare incontestabile.

România nu a mai ajuns niciodată în finala Cupei Davis.

Loading