Unul dintre cele mai importante evenimente din istoria umanităţii a fost descoperirea Americii de către Cristofor Columb pe 12 octombrie 1492.

Cristofor Columb a fost un navigator genovez care a avut visul de a ajunge în Indii prin traversarea Oceanului Atlantic spre vest, bazându-se pe ideea că Pământul este rotund.

Îți mulțumim că ai citit articolul nostru. Te rugăm să ne dai un LIKE și pe pagina de facebook.

După ce a primit sprijinul financiar şi politic al regilor Spaniei, Isabela şi Ferdinand, Columb a plecat din portul Palos de la Frontera cu trei nave mici: Santa Maria, Pinta şi Nina, la data de 3 august 1492.

Columb a navigat spre sud-vest, urmând curenţii alizei, şi a ajuns la Insulele Canare, unde a făcut o oprire pentru aprovizionare şi reparaţii.

La 6 septembrie 1492, Columb a părăsit Insulele Canare şi a pornit spre necunoscut, înfruntând greutăţi şi nemulţumiri din partea echipajului său, care se temea de pericolele şi necunoscutul oceanului.

După mai mult de o lună de navigaţie fără să vadă pământ, la 12 octombrie 1492, la ora 2 noaptea, un marinar de pe caravela Pinta, numit Rodrigo de Triana, a strigat “Tierra! Tierra!” (Pământ! Pământ!), semnalând prima descoperire a Lumii Noi.

Columb a debarcat pe o insulă pe care a numit-o San Salvador (astăzi cunoscută sub numele de Guanahani sau Watling), situată în arhipelagul Bahamas, şi a luat în posesiune teritoriul în numele regilor Spaniei.

Acesta a întâlnit locuitorii insulei, pe care i-a numit “indieni”, crezând că a ajuns în Asia. El i-a descris ca fiind prietenoşi şi ospitalieri, dar şi ca posibili sclavi sau convertiţi la creştinism.

Ulterior, Columb a continuat explorarea altor insule din Caraibe, cum ar fi Cuba şi Hispaniola (astăzi Haiti şi Republica Dominicană), unde a întemeiat prima colonie spaniolă din America, numită La Navidad.

La 15 ianuarie 1493, Columb s-a întors în Spania cu două nave (Santa Maria s-a scufundat în apropiere de Hispaniola), aducând cu el dovezi ale descoperirilor sale: aur, mirodenii, plante exotice şi câţiva indieni. El a fost primit cu onoruri şi admiraţie de către regi şi de popor.