Pe 7 octombrie 1883 era inaugurat Castelul Peleş din Sinaia, reşedinţa de vară a primului cuplu regal al României, regele Carol I (1866 – 1914) şi regina Elisabeta.

Castelul Peleș a fost construit la dorinţa regelui Carol I, între anii 1873 şi 1914, după planurile arhitecţilor Johannes Schultz, Carol Benesch şi Karel Liman, şi a fost decorat de celebrii decoratori J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz şi Bernhard Ludwig din Viena.

Îți mulțumim că ai citit articolul nostru. Te rugăm să ne dai un LIKE și pe pagina de facebook.

Castelul Peleş este unul dintre cele mai importante edificii de tip istoric din România, având caracter de unicat şi este, prin valoarea sa istorică şi artistică, unul din cele mai importante monumente de acest fel din Europa celei de a doua jumătăţi a secolului al XIX-lea.

Construcția castelului Peleș a început în luna august a anului 1873, pe domeniul regal de la Sinaia, teren achiziționat de principele Carol în anul 1872 după ce acesta s-a îndrăgostit de magnificul peisaj montan din zonă. Reședința regală a fost inaugurată la 7 octombrie (25 septembrie s. v.) 1883. 

Léo Bachelin (1857-1930) – bibliotecarul Regelui Carol I al României – în lucrarea sa despre Peleș, povestește cum a fost celebrată punerea celei din urmă pietre a Castelului, a acestei frumoase reședințe la care au lucrat numeroși artiști și mii de brațe, timp de zece ani, notează Biblioteca Digitală Dacoromanica, pe pagina de Facebook a instituției.

Ceremonia a început conform obiceiului printr-un serviciu divin la nouă ceasuri de dimineață, la biserica mănăstirească din Sinaia, în prezența I.P.S. Mitropolitului Primat, a numeroși demnitari ai Statului român, străini și șefi ai armatei.

În fața castelului strălucitor, onorurile le face un batalion de vânători cu drapelul desfășurat și cu muzica cântând. În curtea castelului, împodobită cu verdeață și steaguri, Mitropolitul Primat cu Vicarul său și însoțit de călugării mănăstirii Sinaia, a dat apei tradiționala binecuvântare, după care a urmat un Te-Deum.

În după-amiaza zilei de 7 octombrie 1883, la ceremonia inaugurării Castelului Peleș, generalul Crețeanu, șeful Casei Militare Regale, a dat citire următorului document:

„Eu Carol I, Domn și Rege
Cu Elisabeta, Regină, 
După o silință neobosită de doi ani, în luptă cu un tărâm nestatornic, străbătut de izvoare, izbutit-am a pune, la poalele Bucegiului, temelia acestei clădiri, în anul mântuirii 1875, iar al Domniei Noastre al IX-lea.
Zidirea s-a oprit pe timpul războiului pentru neatârnarea României.
Intrat-am în această casă a Noastră în anul mântuirii 1883, iar al Domniei Noastre al XVII-lea; datu ’i-am nume: Castelul Peleșului”.

Acest document care istorisește pe scurt etapele construirii Peleșului, a fost transcris pe pergament cu litere artistice chiar de Regină. A fost semnat de către Suverani, de Mitropolitul Primat și de toate personalitățile care erau de față. Tot atunci, a fost împărțită și o medalie comemorativă, operă a gravorului Kullrich, turnată în amintirea acestei zile.

Alte evenimente din 7 octombrie