Pe 2 octombrie 1187, Ierusalimul este predat sultanului Saladin, cel care îl asediase de câteva săptămâni.

Ierusalimul, oraşul sfânt pentru trei religii monoteiste, a fost scena unor lupte crâncene între creştini şi musulmani în timpul cruciadelor. În anul 1099, după un asediu de aproape o lună, cruciaţii occidentali au cucerit oraşul şi au masacrat locuitorii săi, indiferent de credinţă.

Îți mulțumim că ai citit articolul nostru. Te rugăm să ne dai un LIKE și pe pagina de facebook.

Pentru următorii 88 de ani, Ierusalimul a fost capitala Regatului Latin de Ierusalim, un stat creştin fondat de cruciaţi.

În anul 1187, sultanul Saladin, conducătorul musulman al Egiptului şi Siriei, a pornit o campanie militară pentru a recupera oraşul.

După ce a învins armata cruciată în Bătălia de la Hattin, Saladin a asediat Ierusalimul timp de 12 zile, din 20 septembrie. 

Pe 2 octombrie 1187, oraşul apărat de Balian, lordul de Ibelin, s-a predat lui Saladin, care a permis locuitorilor creştini să plece în schimbul unei răscumpărări.

Recucerirea Ierusalimului de către Saladin a fost un moment crucial în istoria cruciadelor şi a determinat declanşarea celei de-a treia cruciade, condusă de Richard Inimă de Leu, Filip al II-lea al Franţei şi Frederic Barbarossa, dar fără succes. Frederic al II-lea al Sfântului Imperiu Roman a reuşit să-l captureze temporar după negocieri.  Ierusalimul a revenit sub stăpânirea musulmană după aproape un secol de dominaţie creştină, urmând încă şapte secole de ocupaţie musulmană (mameluci şi otomani), până când oraşul a intrat sub mandatul britanic, iar din 1948, a reintrat sub posesia evreiască după două milenii, devenind capitala recunoscută a Israelului din 2017 de către SUA. 

Alte evenimente din 2 octombrie