Este inaugurat Camp Nou, cel mai mare stadion din Europa

Pe 24 septembrie 1957 era inaugurat Camp Nou, cel mai mare stadion din Europa și al treilea cel mai mare stadion din lume.

Camp Nou este un stadion de fotbal din Barcelona, ​​Spania. Și este stadionul de acasă al FC Barcelona. Deschis în 1957 și cu o capacitate de 99.354, este cel mai mare stadion din Europa și al treilea cel mai mare stadion de fotbal din lume.

Îți mulțumim că ai citit articolul nostru. Te rugăm să ne dai un LIKE și pe pagina de facebook.

Construcția stadionului a durat 3 ani și a costat 1,73 miliarde de euro. Barcelona s-a mutat din Camp de Les Corts, cu 60.000 de locuri, care nu mai avea loc de extindere în noul Camp Nou cu o capacitate de 93.053, proiectat de arhitecții Francesc Mitjans și Josep Soteras. A fost numit pentru prima dată Estadi del FC Barcelona, ​​dar în curând a fost numit Camp Nou. Meciul de deschidere a avut loc pe 24 septembrie 1957 și l-a înfruntat pe Barca cu Legia Varșovia într-un amical care sa încheiat cu 4-2 pentru Barcelona.

În 1964 stadionul, împreună cu Santiago Bernabeu, a găzduit Campionatul European. A găzduit semifinala dintre Uniunea Sovietică și Danemarca și meciul pentru locul trei dintre Ungaria și Danemarca.

În mai 1972, Camp Nou a găzduit prima finală a Cupei Cupelor Europei între Rangers și Dynamo Moscova și oa doua finală, un deceniu mai târziu, între Barcelona și Standard Liège, pe care Barcelona a câștigat-o cu 2-1.

Stadionul a suferit o extindere în 1980, în așteptarea Cupei Mondiale FIFA din 1982, care a adăugat boxe, saloane VIP, o nouă zonă de presă, noi marcaje și construcția celui de-al treilea nivel, ducând capacitatea totală a stadionului la 121.401. Camp Nou a fost unul dintre numeroasele stadioane folosite de-a lungul Cupei Mondiale din 1982, găzduind ceremonia de deschidere pe 13 iunie. De asemenea, a găzduit mai multe meciuri decât oricare dintre celelalte 16 stadioane, inclusiv meciul de deschidere și semifinala. Doi ani mai târziu, în 1984, Muzeul Clubului a fost adăugat pe stadion.

Recordul de prezență este de 120.000 la meciul dintre Barcelona și Juventus din sferturile de finală ale Cupei Europei din 1986 pe 5 martie. Trei ani mai târziu, în 1989, stadionul a găzduit prima sa finală a Cupei Europei între AC Milan și Steaua București pe 24 mai, clubul italian câștigând cu 4–0. În 1992, Camp Nou a găzduit o parte a competiției de fotbal, inclusiv finala, la Jocurile Olimpice de vară din 1992.

În 1994 s-au efectuat mai multe lucrări, deoarece terenul a fost coborât cu 2,5 metri pentru a permite extinderea zonei inferioare de ședere, transformarea zonelor de picioare din spatele porților în zone așezate și îndepărtarea șanțului din jurul terenului.

Camp Nou a găzduit, de asemenea, cea de-a doua finală a UEFA Champions League în 1999, între Manchester United și Bayern Munchen, pe care United a câștigat-o cu 2-1 cu două goluri în timpul prelungirii și este considerată una dintre cele mai mari finale ale Ligii Campionilor din istorie.

Înainte de sfârșitul secolului, zonele de picioare au fost transformate în locuri, reducând astfel capacitatea stadionului până la cifra actuală de 99.000 de locuri.  Pe lângă găzduirea FC Barcelona, ​​Camp Nou găzduiește și echipa națională de fotbal a Catalaniei.

Loading