La 21 septembrie 1964, Malta iese de sub influența Regatului Unit și devine independentă.

Malta a fost sub dominaţia mai multor puteri străine de-a lungul istoriei sale, datorită poziţiei sale strategice în Marea Mediterană.

Îți mulțumim că ai citit articolul nostru. Te rugăm să ne dai un LIKE și pe pagina de facebook.

Printre acestea se numără fenicienii, romanii, grecii, arabilor, normanzii, sicilienii, francezii şi britanicii. Malta a devenit parte a Imperiului Britanic în 1814, după Tratatul de la Paris.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Malta a fost o bază aliată pentru operaţiunile din Africa de Nord şi Mediterana. Acest lucru i-a adus recunoaşterea şi aprecierea britanicilor, care i-au acordat Malta o mai mare autonomie politică.

Malta a cerut independenţa după război şi a obţinut-o după multe discuţii şi negocieri cu Regatul Unit.

La 21 septembrie 1964, drapelul maltez a fost ridicat la Arena Independenţei din Floriana, în mijlocul aplauzelor mulţimii prezente.

Malta a devenit o naţiune independentă şi membră a Commonwealth-ului. Zece ani mai târziu, Malta s-a declarat republică, cu preşedintele ca şef al statului. În 2004, Malta a aderat la Uniunea Europeană şi este una dintre cele cinci ţări care au moneda euro. Ziua Independenţei este una dintre cele cinci sărbători naţionale din Malta şi este marcată prin ceremonii oficiale, parade militare şi festivităţi culturale.

Alte evenimente din 21 septembrie