Este înființată Central Intelligence Agency (CIA)

La data de 18 septembrie 1947 este înființată Central Intelligence Agency (CIA), de către preşedintele Harry S. Truman care a semnat Legea privind Securitatea Naţională din 1947. Acest act a stabilit CIA ca o agenţie de informaţii civilă, independentă, în cadrul ramurii executive.

CIA a evoluat dintr-o agenţie de timp de război, Office of Strategic Services (OSS), care a fost înfiinţată pentru a ajuta la câştigarea celui de-al Doilea Război Mondial. De la început, OSS a fost destinat să fie o agenţie temporară, cu planuri de a o dizolva la sfârşitul războiului.

Îți mulțumim că ai citit articolul nostru. Te rugăm să ne dai un LIKE și pe pagina de facebook.

Un impuls major care a fost citat de-a lungul anilor pentru crearea CIA a fost atacul neaşteptat asupra Pearl Harbor. Cu toate acestea, indiferent de rolul Pearl Harbor, la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, cercurile guvernamentale au identificat nevoia de un grup care să coordoneze eforturile de informaţii ale guvernului.

Generalul William “Wild Bill” Donovan, şeful OSS, a scris preşedintelui Franklin D. Roosevelt la 18 noiembrie 1944, afirmând necesitatea unui ,,Serviciu Central de Informaţii” în timp de pace. Scrisoarea lui Donovan a fost provocată de o întrebare din partea şefului de personal al generalului Dwight Eisenhower despre natura rolului OSS în stabilirea militară

La 20 septembrie 1945, ca parte a demontării maşinii de război a celui de-al Doilea Război Mondial a lui Truman, OSS, la un moment dat numărând aproape 13.000 de angajaţi, a fost eliminată în decurs de zece zile. Cu toate acestea, un răgaz a fost acordat şase zile mai târziu de către Secretarul Asistent al Războiului, reducându-l la un echipaj scheletic de aproximativ 15% din nivelul forţei sale maxime. Astfel s-a născut Central Intelligence Agency (CIA), o agenţie care avea să joace un rol cheie în securitatea naţională şi internaţională a Statelor Unite ale Americii.

Alte evenimente din 18 septembrie
https://cumsespune.ro/2023/10/05/ia-fiinta-compania-tarom-prin-incetarea-activitatii-tars-transporturi-aeriene-romano-sovietice/

Loading