A murit Regina Elisabeta a II-a, cea mai longevivă monarhă din istorie

Pe 8 septembrie 2022, lumea primea trista veste a trecerii în neființă a Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, cea care a domnit timp de 70 de ani.

La 8 septembrie 2022, lumea a primit cu tristețe vestea decesului Reginei Elizabeth a Il-a, suverana Regatului Unit si a altor 15 state din Commonwealth, la vârsta de 96 de ani.

Regina a murit în somn la resedinta sa din Balmoral, Scotia, inconjurată de familie si de cei dragi. A fost ca mai longevivă si cea mai îndrăgită monarhă din istoria britanică, având o domnie de peste 70 de ani, in care a traversat numeroase schimbări sociale, politice si culturale, atât in tara sa, cât si in lume.

Regina s-a născut la 21 aprilie 1926, la Londra, find primul copil al Ducelui si Ducesei de York, care mai târziu au devenit Regele George al VI-lea si Regina Elizabeth. A primit numele de Elizabeth Alexandra Mary, după bunica sa paternă, Regina Mary, străbunica sa maternă, Regina Alexandra, si mama sa. A avut o copilărie fericită si protejată, crescând alături de sora sa mai mică, Printesa Margaret. A fost educată acasă de guvernante si tutori, invățând limbi străine, istorie, geografie, muzică si dans.
A fost o elevă inteligentă si curioasă, cu o pasiune pentru cai si câini.

La vârsta de 10 ani, viata ei s-a schimbat radical, când unchiul ei, Regele Eduard al VIII-lea, a abdicat pentru a se căsători cu Wallis Simpson, o americană divorțată. Tatăl ei a urcat pe tron ca Regele George al VI-lea, iar ea a devenit mostenitoarea prezumtivă a coroanei. A fost prima dată când a apărut in public ca Printesa Elizabeth, salutând multimea de la balconul Palatului Buckingham. De atunci, a inceput să isi asume responsabilităti oficiale si să se pregătească pentru rolul său vitor.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Regina a rămas alături de părintii ei la Londra, refuzând să fie evacuată in Canada sau in altă parte. A sustinut moralul populatiei prin discursuri radiofonice adresate copilor din tară si din imperiu. La vârsta de 18 ani, s-a înrolat in Serviciul Teritorial Auxiliar (ATS), find prima femeie din familia regală care a servit in armată. A primit instructie militară si a lucrat ca sofer si mecanic.

La 20 noiembrie 1947 s-a căsătorit cu Printul Filip al Greciei si Danemarcei, un ofiter naval distins si un văr indepărtat al ei. Cei doi se cunoscuseră cu câtiva ani inainte si se indrăgostiseră. Ceremonia a avut loc la Westminster Abbey si a fost transmisă la radio pentru milioane de ascultători. Regina a purtat o rochie albă din satin brodat cu perle si cristale, creată de Norman Hartnell. Cuplul regal s-a mutat la Palatul Buckingham si apoi la Clarence House. Au avut patru copii: Printul Charles (n. 1948), Printesa Anne (n. 1950), Printul Andrew (n. 1960) si Printul Edward (n. 1964).

La 6 februarie 1952, Regina a primit vestea mortii tatălui ei, care suferea de cancer la plămâni. Se afla in Kenya, intr-un turneu prin Commonwealth, alături de soțul ei. A revenit imediat in tara, unde a fost întâmpinată ca Regina Elizabeth a ll-a. A fost profund indurerata, dar si hotărâtă să isi indeplinească datoria față de poporul său. A fost incoronată la 2 iunie 1953, la Westminster Abbey, in prima ceremonie televizată din istorie. A purtat o coroană nouă, confectionată din aur si pietre pretioase, si o mantie purpurie din catifea. A depus jurâmântul de credinta față de lege, biserică si natiune, si a primit onorurile militare si religioase.

Regina a inceput imediat să viziteze diferite regiuni ale Regatului Unit si ale Commonwealth-ului, pentru a se intâlni cu oamenii si a le arăta respectul si aprecierea ei. A fost martora unor evenimente istorice, cum ar fi independenta multor foste colonii britanice, războiul rece, criza Suezului, războiul din Falkland, căderea comunismului, războiul din Golf, atentatele teroriste din 11 septembrie 2001 si Brexitul. A intretinut relatii cordiale cu numerosi lideri politici si personalităti culturale, de la Winston Churchill la Nelson Mandela, de la John F. Kennedy la Barack Obama, de la Marilyn Monroe la Lady Gaga.

Regina a fost un simbol al stabilitătii si al continuitati intr-o lume in schimbare. A fost o sursă de inspiratie si de incredere pentru milioane de oameni. A fost o sotie devotată si o mama iubitoare, dar si o femeie puterica si independentă. A avut un rol activ in sustinerea cauzelor umanitare si ecologice, find patronă a peste 600 de organizatii caritabile. A fost o mare iubitoare de animale, având mai multi câini de rasă corgi si crescând cai de curse. A fost o admiratoare a artei si a culturii, colectionand opere de pictură, sculptură si literatură.

Ea a fost succedată pe tron de fiul său cel mare, Regele Charles al III-lea, care a fost proclamat oficial Rege la data de 8 septembrie 2022 si incoronat pe 6 mai 2023.

Regele Charles al III-lea este primul monarh britanic care are studi universitare, find absolvent al Universitătii Cambridge. Este cunoscut pentru implicarea sa in domenile mediului, arhitecturii, agriculturii si educatiei. Este căsătorit cu Camilla Parker-Bowles, care are titlul de Regina Consort. Are doi fi din prima sa casâtorie cu Printesa Diana: Printul William, Duce de Cambridge si Printul Harry, Duce de Sussex.

Regele Charles al III-lea isi propune să continue traditia regală a serviciului public si să fie un lider modern si progresist pentru poporul său. El isi exprima respectul si recunostinta fată de mama sa, Regina Elizabeth a ll-a, pe care o consideră un model de urmat. Regele îsi asuma responsabilitatea de a conduce Regatul Unit si Commonwealth-ul in secolul XXI.

Please follow and like us:
fb-share-icon

You may also like...

%d bloggers like this: