Geronimo, liderul indienilor apache, se predă armatei americane

Pe 4 septembrie 1886, liderul Apache, Geronimo, se predă trupelor guvernamentale americane. Timp de 30 de ani, războinicul nativ american luptase pentru a proteja patria tribului său.

Geronimo s-a născut în 1829 și a crescut în Arizona și Mexic de astăzi. Tribul său, apașii Chiricahua, s-au ciocnit cu coloniști care încercau să le ia pământul. 

Îți mulțumim că ai citit articolul nostru. Te rugăm să ne dai un LIKE și pe pagina de facebook.

În 1858, familia lui Geronimo, respectiv soția și cei trei copii, a fost ucisă de mexicani. Căutând răzbunare, mai târziu a condus raiduri împotriva coloniștilor mexicani și americani. În 1874, guvernul SUA l-a mutat pe Geronimo și poporul său de pe pământul lor într-o rezervație din centrul-estic al Arizonei. Condițiile din rezervație erau restrictive și dure și Geronimo și unii dintre adepții săi au scăpat.

În următorul deceniu, s-au luptat cu trupele federale și au lansat raiduri în așezările albe. În acest timp, Geronimo și susținătorii săi au fost forțați să se întoarcă în rezervație de mai multe ori. În mai 1885, Geronimo și aproximativ 150 de adepți au fugit pentru ultima oară. Au fost urmăriți în Mexic de 5.000 de soldați americani. În martie 1886, generalul George Crook (1829–90) l-a forțat pe Geronimo să se predea; cu toate acestea, Geronimo a scăpat rapid și și-a continuat raidurile. Generalul Nelson Miles (1839–1925) a preluat apoi urmărirea lui Geronimo, forțându-l în cele din urmă să se predea în septembrie, lângă Fort Bowie, de-a lungul graniței Arizona- New Mexico. 

Geronimo și o trupă de apași au fost trimiși în Florida și apoi în Alabama, ajungând în cele din urmă la rezervația Comanche și Kiowa de lângă Fort Sill, teritoriul Oklahoma. 

Liderul apaș și-a dictat autobiografia, publicată în 1906 ca Povestea vieții lui Geronimo.  A murit la Fort Sill pe 17 februarie 1909.

Loading